Suplimentele alimentare sunt necesare pentru a completa unele deficiențe, dar pot deveni nocive dacă sunt luate fără a fi nevoie. Bineînțeles, dacă există argumente medicale pentru a fu luate, beneficiile nu întârzie să apară.
Din păcate, o mare parte dintre oameni iau vitamine și minerale, după ureche sau după reclamele pe care le văd la televizor sau în mediul online.
Consumul de vitamine și minerale ar trebui abordat cu precauție și cu indicații medicale. Este posibil ca unele suplimente alimentare să reacționeze cu tratamentele unor boli, ceea ce poate duce la efecte adverse severe. În același timp, unele vitamine, cum ar fi vitamina E și beta-carotenul pot avea efecte adverse severe sau chiar mortale, în cazul în care sun luate excesiv. Bineînțeles, dacă se respectă doza recomandată și perioada recomandată, își vor manifesta beneficiile.
De exemplu, femeile ar trebui să fie mult mai precaute atunci când iau suplimente alimentare în timpul sarcinii. Acestea ar trebui luate doar cu prescripția medicului deoarece unele vitamine pot afecte negativ fătul, în timp ce altele îi pot stimula dezvoltarea sănătoasă.
Ca regulă generală, suplimentele alimentare trebuie luate doar atunci când nu poate fi menținut echilibrul prin alimentație. Așadar, o alimentație diversificată, cu legume și fructe proaspete dar și cu surse de proteine fără grăsimi saturate și bogate în elemente nutritive pot asigura necesarul de vitamine și minerale de care corpul are nevoie.
Când apar dezechilibrele în organism?
În principiu, dezechilibrele apar fie din cauza menținerii unei alimentații nesănătoase pentru o perioadă îndelungată, fie din cauza unui șoc suferit de organism cum ar fi contractarea unui virus, o leziune, efortul fizic susținut fără respectarea odihnei și a alimentației sau orice altă traumă care determină organismul să-și concentreze resursele într-o anume direcție.