Toamna este sezonul de vârf pentru o serie de afecțiuni virale. Vremea rece poate slăbi sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea în fața unei infecții virale.
Așadar, este recomandată luare unor măsuri de prevenție care contribuie semnificativ la menținerea stării de sănătate. Descoperă în continuare cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului, simptomele lor și moduri de prevenție.
Răcelile comune
Răceala poate afecte pe oricine, oricând, dar perioada de toamnă când temperaturile sunt în scădere marchează o predispoziție pentru această afecțiune. Principalele simptome sunt: febră, nas înfundat, dureri de cap și/sau de mușchi, tuse, strănuturi, dureri în gât.
Cele mai eficiente acțiuni de prevenție sunt: spălatul frecvent al mâinilor, menținerea sub control a nivelului de stres dietă echilibrată, evitarea locurilor aglomerate și acoperirea nasului și a gurii atunci când strănuți sau tușești.
Gripa
Virusul gripal este are o frecvență ridicată în timpul toamnei. În cazul în care sunt ignorate simptomele și afecțiunea nu este tratată, poate degenera în afecțiuni severe, cum ar fi bronșita sau pneumonia. Simptomele frecvente sunt: diareea, oboseala excesivă apărută brusc, greață și vărsături, dureri musculare, congestie nazală, frisoane, febră, tuse persistentă, dureri în gât, dureri în piept.
Acțiunile de prevenție sunt similare cu cele recomandate împotriva răcelilor comune.
Sinuzita
Sinuzita este provocată de inflamarea țesuturilor de la nivelul sinusurilor și este foarte frecventă în perioadele de scădere a temperaturilor. Principalele simptome sunt: sensibilitate sub ochi și deasupra nasului, durere de dinți, congestie nazală, febră.
Ca metode de prevenție, cele mai eficiente sunt: hidratarea, menținerea nasului umed cu spray-uri saline, menținerea sub control a alergiilor în cazul în care acestea există și evitarea călătoriilor cu avionul.