În mod științific, sunt considerate ca suferind de obezitate persoanele care au un indice de masă corporală egal sau mai mare de 30. Acest indice poate fi influențat către valori normale printr-o alimentație echilibrată și prin mișcare.
Obezitatea vine cu un risc crescut pentru o serie de alte afecțiuni. Acestea se dezvoltă în timp dacă nu sunt luate măsuri și alterează calitatea vieții. În plus, presupun și un risc major de deces prematur. Bineînțeles, nu oricine are probleme cu obezitatea dezvoltă în mod obligatoriu aceste boli.
Bolile cardiovasculare
Kilogramele în plus cresc riscul de hipertensiune arterială și de colesterol ridicat. Ambele afecțiuni favorizează infarctul sau accidentul vascular-cerebral.
Situația se poate îmbunătăți considerabil și cu o scădere mică în greutate. Atingerea greutății ideale reduce riscul într-o proporție și mai semnificativă.
Diabetul de tip 2
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Scăderea riscului dezvoltării acestei afecțiuni se face foarte eficient prin pierderea în greutate, adoptarea unei diete echilibrate, a unui regim de somn de 8 ore pe noapte, precum și prin exerciții fizice.
De asemenea, aceste trei elemente contribuie și la menținerea sub control a diabetului de tip 2.
Osteoartrita
Este o afecțiune frecventă a articulațiilor care se manifestă la nivelul genunchilor, a șoldurilor sau a spatelui. Presiunea generată asupra acestor articulații de către o greutate nesănătoasă uzează mult mai repede cartilajul care le protejează. Pierderea kilogramelor în plus reduce presiunea și, implicit, prelungește viața cartilajului.
Apneea
Apneea, respectiv întreruperea respirației în timpul somnului este legată de obezitate. Alterează calitatea somnului, provoacă stări de oboseală diurnă și favorizează apariția unui infarct sau a unui accident vascular-cerebral.
Și în cazul apneei scăderea în greutate ameliorează afecțiunea, crește calitatea somnului și reduce riscul complicațiilor care pot apărea.